Seriál o látkách, díl 1.: Jak látky dělíme?

Víte, jaké látky máte ve své syslírně? Jestli jde o přírodní vlákna, ať už rostlinného nebo živočišného původu, nebo vlákna umělá? A víte, jak to poznat, když si zkrátka nepamatujete, co to tak může být za látku? Jestli ne, tak pokračujte směle ve čtení.

Dělení látek

Jak jsem naznačila na začátku, nejjednodušší a také nejčastější je rozdělit látky, resp. vlákna, na přírodní a umělá.

Jak dělíme látky
Přírodní vlákna

U přírodních vláken patří mezi nejoblíbenější rozhodně bavlna, len a konopí. A v případě přírodních vláken živočišného původu je to pak samozřejmě vlna a hedvábí. Přihlašte se, kdo máte plnou syslírnu těchto látek?

 

Umělá vlákna

Nicméně asi v každé syslírně se najde pár metrů látky z umělých vláken, jako je třeba klasická viskóza. Ačkoli původ vláken je přírodní (z celulózy), způsob jejich zpracování už ne tolik. Takže viskóza je vlastně takové poloumělé vlákno.

Další umělá vlákna jsou vyráběna ze syntetických polymerů (např. polyester, polyamid, polypropylen, polyuretan...).  Ačkoli je nasnadě říct, že látky z umělých vláken nechceme, není to tak snadné. V mnoha případech mají své opodstatnění a přírodními je nenahradíte.

 

A co když vůbec netušíte, jakého původu by látka mohla být? Zapalte ji!

Vlákna živočišného původu, jako je třeba vlna či hedvábí budou hořet povětšinou špatně. Netaví se a ucítíte zápach, jako když se pálí vlasy. Vzniklý popel bude vypadat jako malé černé kuličky, které se rozpadnou, jakmile si je vezmete do ruky.
Vlákna rostlinného původu oproti tomu hoří poměrně dobře, také se netaví a hoří i po vytažení z plamene. Kouř spáleniny vám bude připomínat papír. Popel z těchto vláken je jemný a zbyde ho jen trochu.
Umělá vlákna se oproti těm přírodním taví a hoří dobře. Kouř spáleniny vám bude připomínat plast. A po dohoření zbyde kulička, kterou ovšem nedokážete rozmělnit na prach.
Trochu chyták jsou směsové látky, zvlášť když jde o kombinaci přírodních a umělých vláken. V tomto případě můžete rozebrat látku na jednotlivá vlákna a ta zapálit.

P.S.: Až budete zkoušet, jak vlákna hoří, hlavně budťe opatrní! Stačí malý kousek látky, na nehořlavém povrchu. Vyzkoušeno za vás.

 

Druhý díl seriálu o látkách se bude věnovat jejich certifikacím. Uděláme si přehled těch nejznámějších, s kterými se nejčastěji můžete setkat, když vybíráte novou látku pro váš šicí projekt.

Novější příspěvky →



Přidat komentář