Seriál o látkách, 2. díl: Co to jsou vlastně ty certifikáty?

O certifikacích, které některé látky mají (či naopak nemají) jste už asi někdy slyšeli. Jaké jsou ty nejznámější a nejčastější? A proč se vlastně takové certifikáty udělují a proč je dobré kupovat látky, které těmito certifikáty disponují? 

 

Textilní certifikace

Slova jako jsou udržitelnost, společenská odpovědnost či šetrný výrobní proces nejsou prázdnými pojmy dnes už ani v případě textilní výroby. O dopadech tzv. fast fashion a neekologických či neetických výrobních procesů už toho bylo napsáno spoustu a osvěta musí i nadále pokračovat. I když je před námi ještě hodně dlouhá a trnitá cesta, už i v modním průmyslu se pomalu mění zažité standardy a nároky na ekologii a etické zpracování se zvyšují. A to je dobře, jen houšť!

Po celém světě existuje již řada organizací, které se zabývají certifikacemi textilních materiálů a výrobci, kteří chtějí tyto certifikáty používat se zavazují k dodržování stanovených pravidel a hodnot. Každá taková organizace se nicméně zaměřuje na jinou oblast produkce, od kvality a původu používaných materiálů, přes proces výroby a zpracování až po pracovní podmínky těch, kteří v textilním průmyslu pracují.

Podívejme se tedy na ty nejznámější certifikace a organizace, které je vydávají, co to vlastně znamená a na co se zaměřují.

 

Certifikát GOTS (Global Organic Textile Standard)

U nás asi nejznámější textilní certifikace. Má široký záběr a ve svých kritériích nehodnotí pouze původ materiálu, ale i ekologické a společenské aspekty, všechny fáze výrobního procesu. Certifikaci udělují nezávislé organizace, které přísně hodnotí všechna kritéria tak, aby výrobci splňovali dané standardy. Pokud v řetězci nesplní kritétia všechny články, GOTS certifikát nemůže být udělen.

 

OEKO-TEX®

Organizace se skládá z několika nezávislých institucí testující textilní a kožené materiály v Evropě a Japonsku. Poskytuje několik certifikátů, nejrozšířenějším je pak OEKO-TEX® Standard 100. Ten se nezabývá etickou stránkou výroby, ale zaručuje, že materiál neobsahuje žádné nebezpečné složky a podle rozdělení do jednotlivých tříd (I-IV) je můžete použít i na výrobky určené třeba pro malé děti. Dalšími certifikáty, které organizace uděluje jsou pak OEKO-TEX® Made in Green, který řeší kromě těch bezpečnostních i společenská a etická kritéria materiálu, OEKO-TEX® Leather Standard či OEKO-TEX® ECO PASSPORT, který certifikuje chemikálie použité v textilní výrobě.

 

World Fair Trade Organization

Tato organizace zaštiťuje certifikaci zaměřující se na koncové výrobky putující zejména z rozvojového světa do vyspělých států. Zaměřuje se na férové pracovní podmínky lidí pracujících v dané výrobě napříč celým výrobním řetězcem.

 

Bluesign

Termín bluesign odkazuje na zodpovědné využívání zdrojů a co nejnižší možný dopad na lidi a životní prostředí. Certifikace zaručuje, že finální textilní produkt splňuje přísná kritéria, co se bezpečnosti spotřebitele a životního prostředí týče. Organizace podporuje využívání tzv. bluesign chemikálií ve výrobním procesu textilními firmami a značkami.

 

Fairtrade International

Německá nezisková organizace sdružuje drobné výrobce, zemědělce a obchodníky z celého světa. Ti musí splňovat kritéria, jako jsou spravedlivé mzdy, bezpečné pracovní podmínky pro všechny zaměstnance a transparentnost celého výrobního řetězce.

 

SA8000

Tato certifikace je přední certifikační normou ve světě zaměřenou na sociální aspekty. Vznikla v roce 1997 jako první důvěryhodná certifikace zaručující férové a kvalitní prostředí pro pracovníky. Mezi oblastmi, které SA8000 kontroluje patří dětská práce, zdraví, bezpečí, svobodné sdružování, právo na kolektivní vyjednávání, diskriminace, pracovní doba a kompenzace.

 

Organic Content Standard (OCS)

Za touto certifikací stojí organizace Textile Exchange a je to jedna z několika certifikací, kterou tato nezisková organizace poskytuje subjektům v módním průmyslu. OCS si klade za cíl zvýšit podíl zemědělců, kteří pěstují své rostliny organicky. Nejprve se certifikace zaměřovala pouze na bavlnu, postupem času se rozšířila i na další materiály. Norma OCS 100 se zabývá výrobním procesem od začátku do konce - zpracováním, výrobou, balením, značením i distribucí výrobků, které obsahují alespoň 95 % certifikovaných organických materiálů.

 

Fair Wear Foundation

Nezisková organizace Fair Wear spolupracuje s výrobci, továrnami, značkami s cílem zlepšovat pracovní podmínky pro všechny pracovníky v celém výrobním řetězci. Ať už jde o dětskou práci, férové platové podmínky, bezpečné pracovní prostředí, zákaz diskriminace, dodržování přiměřené pracovní doby, organizace pravidelně monitoruje progres v jednotlivých oblastech.

 

...a tak bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Certifikací ve světě naštěstí přibývá a je to jedině dobře, že roste počet organizací věnujících veškeré úsilí férovým podmínkám, udržitelným materiálům a bezpečnému prostředí.

Jak s tím souvisí Sókit? Látky, které do šicích sad vybírám mají v drtivé většině některý z těchto certifikátů, někdy i víc než jeden. A co ty, které žádný certifikát nemají? Ano, i takové se tu najdou. A v takovém případě jde o zbytkovou, deadstock metráž, kterou jsem pořídila buď u Textile Mountain, království deadstockových látek nebo se ke mně dostaly dalšími cestami a jde o zbytky, které je škoda nevyužít.

Chcete si osahat látky, které najdete v Sókitkách/Repetkách? Mrkněte na kategorii Vzorky, kde si můžete jakýkoli vzorek objednat. A budete mít aspoň jistotu, že ta látka, kterou jste si pro svůj šicí projekt vybrali je ta pravá.

← Starší příspěvky Novější příspěvky →



Přidat komentář