Seriál o látkách, díl 3.: Viskóza, rayon, Tencel, modal...nevim, dál?

Vyznat se v jednotlivých typech látek není jen tak. Názvů spoustu, materiálů taky…až z toho jde někdy hlava kolem. V tomto díle seriálu o látkách se zaměřím na viskózu ve všech jejích podobách. Jak jsem psala v 1. díle seriálu o látkách, jedná se o tzv. poloumělé vlákno - vyrobené z přírodních vláken (nejčastěji celulózy), nicméně více či méně chemickou cestou. Více či méně? Ano, v tom se právě jednotlivé druhy liší. Tak pojďme na to.


RAYON NEBO VISKÓZA, KDE JE ROZDÍL?


Viskóza vznikla koncem 19. století ve Francii jako alternativa k drahým látkám z přírodních vláken - hedvábí, vlna, bavlna či len. Zatímco v Evropě se udrželo označení viskóza, v Severní Americe se v 20. letech 20. století ujal v textilním průmyslu pojem “rayon” jakožto označení kategorie látek z celulózy, pod kterou spadá právě viskóza. V Evropě však stále držíme pojem “viskóza” i jako označení kategorie, a tak s ohledem na geografické umístění Sókitu budu používat viskózu i já.


CO VŠE PATŘÍ POD VISKÓZY?


Látek spadajících do kategorie viskóz je dnes celá řada. Ať už je to klasická viskóza (v různých podobách, viz níže) nebo její ekologičtější varianty LENZING™ ECOVERO™ viskóza, Tencel Lyocell, Tencel Modal. A nesmíme zapomenout ani na cupro či acetát.


LÁTKY Z VISKÓZY 

Jak už jsem napsala, viskóza má spoustu variant látek v závislosti na tom, jak byla vlákna utkána. Nejznámější jsou:


1/ Viskózový challis (někdy také viskózový linon).

Látka krásně splývá, může více či méně prosvítat a je poměrně choulostivá a jemná. Při šití tak vyžaduje decentní zacházení a správné jehly.


2/ Viskózový satén

Jemný, lehce chladivý a příjemný na nošení. Díky hustě tkané vazbě má hedvábnou texturu a mírný lesk. Je skvělý na noční košilky a topy.


3/ Viskózový krep 

U této látky je vlákno tkané tak, že látka má krepovou strukturu. Může mít různou gramáž i průsvitnost. Hodí se na šaty, sukně, ale i rozevláté kalhoty.

Na Sókitu najdete viskózový krep tady: Dune Off-White: Atelier Brunette


4/ Viskózový žoržet (georgette) 

Podobný viskózovému krepu, vyrábí se kroucením přízí. Je lehoučký a splývavý, hodí se báječně na košile, šaty, i sukně.


5/ Dobby viskóza

Někdy také jako viscose jacquard, drobné vzory jsou vytkávané přímo do látky. 


6/ Viskózový twill (kepr)

V tomto případě jde o viskózu v keprové vazbě, kterou dobře známe třeba i u bavlněných látek. Hustě tkaná vazba, minimální průsvitnost, ale stále dostatečně splývavá a narozdíl od challis se tolik nemačká.


7/ Viskózový úplet/pletenina

Látka kombinuje vlastnosti viskózy a klasické pleteniny. Stále hezky splývá a zároveň pruží (podle toho, kolik elastanu v látce je). Hodí se skvěle na jednoduché šaty, kardigany, či 


8/ Viskóza Punto di Roma (nebo také Ponte Roma)

V poslední době velice oblíbený úplet obsahující často právě viskózová vlákna a další materiály, téměř vždy obsahuje kolem 5 % elastanu (někdy lycry).



A CO NĚCO VÍC EKO?


S ohledem na výrobu viskózy, která vlastně zas tak ekologická není (vlákna přírodní jsou, ale rozpouštědla použitá v procesu rozhodně ne), vzniklo několik variant viskózy, které mají menší negativní dopad na životní prostředí.


LENZING™ ECOVERO™ viskóza

První krok k ekologicky přijatelnější viskóze je použití tzv. LENZING™ ECOVERO™ vláken při výrobě látky. Při produkci jsou použity obnovitelné zdroje a celý proces je výrazně ohleduplnější k životnímu prostředí. Vlákna jsou vyráběna v Rakousku a proces má na starosti společnost LENZING™ 

Na Sókitu najdete hned několik látek z ECOVERO™ viskózového vlákna: Dobby Blush, Dobby Night, Seed Chestnut, Circle Around: Indigo Night, Doodle Lines: Sienna, Solid: Rose

 

Dobby Blush Ecovero ViskózaDobby Night Ecovero ViskózaCircle Around Indigo Night Mind the MakerDoodle Lines Sienna Mind the MakerSeed Chestnut Viscose Atelier BrunetteSolid Rose Mind the Maker
TENCEL™ LYOCELL

Další materiál společnosti LENZING™ je tzv. Lyocell. Název TENCEL™ je brandovým označením této látky. Lyocell je vyráběn z celulózy, a to především dubu, břízy a eukalyptu. Důležitý je však proces výroby a použití organických rozpouštědel. Abychom mohli látku pojmenovat “tencel”, musí obsahovat nejméně 30 % vláken TENCEL Lyocell. Asi nejčastěji vidíme tencel v keprové vazbě. Látka je pevnější, nemačká se tolik, ale pořád je krásně splývavá a mírně se leskne. O tuto látku je potřeba pečovat s co největší láskou a péčí, prát na max. 30°C, žehlit na 110°C a určitě nedávat do sušičky.


Na Sókitu najdete zde: Light Terry Sweat Mellow, Light Diamond Jacquard Bright White

Light Diamond Jacquard Bright White Meet MilkLight Terry Sweat Mellow Meet Milk

TENCEL™ MODAL

Další z udržitelnějších podob viskózy s vlákny vyráběnými rakouskou firmou Lenzing™. Látka je měkká, poddajná a při správné péči vám vydrží dlouhá léta. Vlákna se používají často v úpletech, včetně těch funkčních. Skvěle se hodí také na spodní prádlo.


CUPRO

Cupro je označováno také jako mědnaté vlákno, a to kvůli způsobu získávání vlákna z celulózy za použití mědi a amonia. Látka je často používána třeba na podšívky díky své pevnosti a pružnosti, aniž by se vytahovala. Je lesklá, splývavá a velice pohodlná. Přidanou eko hodnotou cupra je fakt, že se jako základní surovina používá odpad vznikající při zpracování bavlny.


ACETÁT

Tato vlákna jsou vyráběna z acetátu celulózy a používá se dnes zejména na prodyšné podšívky. Používá se na výrobu saténu, brokátu či atlasu. Je hebký a lesklý a dobře splývá. Jeho nevýhodou je však malá pevnost vláken a látka se tak snadno trhá.


O viskózách bych mohla psát ještě dlouhé a dlouhé odstavce a i tak by to nestačilo. Pro dnešek už ale  téma opustím a vy si běžte vybrat nějakou z viskóz, kterou na Sókitu nabízím.



ecovero lyocell tencel viskoza

← Starší příspěvky Novější příspěvky →



Přidat komentář