Pojďme se potkat naživo aneb Sókit má POP-UP

Publikováno , Andrea Okáčová

Jsem vždycky moc ráda, když mám příležitost se s vámi potkat. Když si ke mně jdete vyzvednout objednávku, můžeme prohodit pár slov o šití a žití. Probrat střihy, látky a nebo taky něco úplně jiného. Tím, že je Sókit one-woman show je mi někdy trochu smutno a v rámci prevence samomluvy se o to radši s vámi potkávám. :)

Letos jsem to tedy chtěla udělat pořádně. Hledala jsem místo, kde budu moct uspořádat svůj pop-up. Kde se budeme moct potkat, popovídat si, vy se budete moct podívat na všechny střihy a jiné šicí radosti osobně a nějaké si rovnou vybrat. Můj prostor je na takové akce moc maličký a ne úplně vyhovující, takže jsem měla obrovskou radost, když mi napsala Lenka z Textile Mountain, jestli nechci pop-up udělat právě u ní. Ano, jasně, že chci! 

Zvu vás tedy na svůj první Sókit pop-up, který se bude konat 12. - 13. 4. v prostorách Textile Mountain v Praze. Lenčin krásný showroom najdete na Vinohradech, adresa Přemyslovská 26. V pátek od 11 do 18 hodin & v sobotu od 10 do 15 hodin. Vyhovuje vám to? Přijdete? 

Číst dál →

Jak to udělat, aby mi koupený střih seděl?

Publikováno , Andrea Okacova

Znáte to, ušijete si šaty nebo top podle vámi vybraného střihu a když je hotovo, zjistíte, že vám to ale vůbec nesedí! Tady to odstává, tamhle zase táhne. Jak je to možné? Vždyť tuhle velikost nosíte běžně a žádný problém nemáte…Nepadnoucí střih dokáže pěkně naštvat a nejednu švadlenku (zvlášť začínající) odradit od dalších šicích pokusů. Jak tomu ale předejít? Jsou vážně kupované střihy na šití k ničemu a stejně sedí jen minimu lidí? Ne, jen je třeba mít na paměti několik věcí.


Sepsala jsem proto pro vás několik mých postřehů a tipů, jak se takové situaci a případnému zklamání dá předejít. 


Střihy na šití jsou vždy konstruovány na určitou postavu. Z mé zkušenosti to běžně bývá výška postavy mezi 160 - 170 cm a košíčkem velikosti B. Většina značek to u tabulky velikostí uvádí. Pokud byste tam ale tuto informaci nenašla, napište mi, zkusím to vypátrat já :)

Pokud vaše postava do těchto měr nezapadá (moje také ne), nic se neděje. S drobnými úpravami si pořád můžete ušít ten krásný top, který vám bude sedět.


1/ Mrkněte se na recenze vámi vybraného střihu

Ať už to znamená projet Instagram, co se skrývá za příspěvky pod hashtagem s daným střihem nebo vygooglíte, kdo o střihu napsal na svém blogu, je to určitě užitečný krok před samotným šitím. Hodně recenzí najdete třeba na PatternReview.com. V recenzích se dozvíte, jak vybírat velikost, jaké mají ostatní švadlenky zkušenosti s fittingem střihu a další poznatky.


2/ Pořádně se změřte

Ano, máte se roky v oku, postava se vám nemění…i tak je ale dobré se čas od času přeměřit a ujistit se, že vaše míry stále sedí. A nejlépe si je i zapsat, ať je máte vždy po ruce. (Pomoct vám může i šicí plánovač, kam si všechny svoje míry můžete přehledně zapsat). Změřte se přes prsa, pas, boky, šířku ramen, obvod bicepsu. To je takový základ. Pro některé střihy však budete muset vzít ještě několik dalších měr.


3/ Porovnejte svoje míry s tabulkou velikosti u daného střihu

Podívejte se, jakou velikost vám vaše míry vyberou. Sedí to s vaší běžnou velikostí? Super! Ale…i tady můžeme narazit. Nesedí? Tím spíš je třeba přejít ke kroku č. 3


4/ Porovnejte vaše míry s rozměry ušitého střihu

Protože to dělá často velký rozdíl a můžete být překvapena, že není S jako S. Některé značky jsou známy tím, že jsou ve velikostech hodně štědré, některé jsou zase spíš na drobnější postavy. 


5/ Máte větší prsa než na jaká je konstruovaný střih? 

Jak jsem již napsala na začátku, hodně značek a tvůrců střihů je konstruuje na prsa velikosti košíčku B. Pokud toto není váš případ, ale zároveň jen sáhnout po větší velikosti také není to pravé, zkuste tzv. full bust adjustment. Je to jedna z nejběžnějších úprav střihů, pokud potřebujete upravit přední část, ale zachovat ramena a záda stejná. Hezký článek o FBA najdete třeba na webu Seamwork.


6/ Ušijte si zkušební vzorek (neboli “toile”)

Velice často vynechávaný krok (taky se mi do zkušební verze většinou nechce), ale obzvlášť u střihů, které ještě nemáte tak ozkoušené se vyplatí si ušít vzorek z látky, u které vás nebude tak bolet, když se šití náhodou na první dobrou nepovede. Látku na tento zkušební vzorek vybírejte pokud možno co nejpodobnější vaší finální vybrané látce - podobné vlastnosti, materiál, gramáž. Ať víte, jak se střih bude chovat.

Někdy je třeba těch zkušebních vzorků ušít několik. Zabere to sice čas, ale šití vlastního šatníku není o rychlosti. Je to o ušití si toho nejmilejšího koąusku, který budete s radostí a pýchou nosit roky. Protože jste si ho ušila sama a tak skvěle vám sedne.




P. S. Ano, někdy se i přes veškeré naše snahy stane, že nám nějaká značka střihů nesedne a těch úprav by bylo až příliš. Naštěstí pro nás existuje spoustu dalších krásných značek a tvůrců a střihů, ze kterých si můžeme vybírat.
Číst dál →

Střihy na šití pro začátečníky II.

Publikováno , Andrea Okacova

Hledáte jednoduchý střih na šití, kterým byste začala tu úžasnou cestu šití vašeho šatníku? Nebo hledáte něco snadného, nekomplikovaného, protože máte zrovna pár hodin volného času a něco byste si ušila? Sepsala jsem vám několik tipů na střihy na šití vhodné pro začátečníky, které patří mezi oblíbené kousky na Sókitu.
Číst dál →

Šicí radosti pod stromeček aneb dokdy objednat

Publikováno , Andrea Okacova

Chcete ještě objednat nějakou tu šicí radost jako vánoční dárek a nevíte, jestli to ještě stíháte? Podívejte se na termíny:

  • všechny objednávky zaplacené do nedělní půlnoci (takže 17. 12.) zabalím a pošlu hned v pondělí 18. 12. Zásilkovna i Balíkovna říkají, že to stihnou doručit do pátku, tak jim budeme věřit. Já sama spíš doporučuji Zásilkovnu, protože na poště to v posledních týdnech vypadá fakt divoce.
  • pokud si vyberete dopravu s PPL, máte trochu času navíc. Konkrétně do úterý 19. 12., 16 hodin. Ve středu 20. 12. všechny zaplacené objednávky zabalím a pošlu směrem k vám.
  • balíčky budu posílat i po těchto datech, co mi budou síly stačit. Ale je ve hvězdách, jestli to dopravci stihnou nebo ne, tak se na to radši nespoléhejte :)

Pak tu je ještě možnost osobního vyzvednutí vašich objednávek, a to až do pátku 22. 12.Pokud jste tedy z Prahy nebo máte cestu kolem a nestihnete první nebo druhý termín nebo chcete mít jistotu, že šicí radost bude letos pod stromečkem, napište mi a domluvíme se.

Číst dál →

Mám pro vás dárek!

Publikováno , Andrea

Blíží se čas Vánoc, a tak jsem si řekla, že by bylo skvělé, pokud bych nějaký dárek dala i já vám, svým zákazníkům. Spojila jsem se se svými dvěma oblíbenými e-shopy a společně jsme s holkama vymyslely a zrealizovaly 2 dárky, které vám zpříjemní nejen adventní čas.
Číst dál →
  • 1
  • 2
  • 3