Co jste možná nevěděli o šicích strojích

Co jste možná nevěděli o šicích strojích

Publikováno , Andrea Okáčová

Na datum 13. června připadá pro nás, milovníky šití, látek, střihů a nití významný den - Mezinárodní den šicích strojů. A tak jsem si řekla, že by bylo fajn si něco o těch našich strojích něco napsat. Víte, kam až sahá jejich historie, jaká byla první značka šicích strojů nebo které značky šicích strojů vznikly u nás, v tehdejším Československu?

 

  • První design šicího stroje byl patentován v roce 1790 britským vynálezcem Thomasem Saint. Měl sloužit k šití kůže a plátna. Nechyběla jehla s očkem na špičce, což je princip využívaný dodnes. K jeho realizaci však podle všeho nikdy nedošlo.
  • V roce 1830 postavil šicí stroj s řetízkovým stehem francouzský krejčí Barthélemmy Thimmonier. Stroj byl dřevěný a používal háčkovací jehlu. Jeho dílna s 80 stroji však byla zničena dělníky, kteří se obávali ztráty zaměstnání, pokud by se takový stroj rozšířil.
  • O celých 16 let později si Američan Elias Howe nechal patentovat stroj s vylepšeným stehem.
  • Jeho vynález vylepšil a zjednodušil (ale taky podle soudu tak trochu zcizil...) Isaac Merritt Singer a v roce 1851 uvedl na trh stroj s patkou, nití a pedálem. Velkým pomocníkem v rozšíření jeho stroje i prodej na splátky, díky kterému si šicí stroj mohlo dovolit pořídit mnohem více lidí. Navíc, název Singer se na dlouhou dobu stal synonymem pro šicí stroj.
  • Padesátá léta 19. století jsou ve znamení tzv. Války šicích strojů, kdy probíhala celá řada soudních sporů týkajících se patentů a jejich zneužití. (Pro zájemce článek zde). To vyústilo v patentovou dohodu 4 největších producentů šicích strojů
  • První obnitka, neboli overlock, přišla na svět v 70. letech 19. století.
  • V našich končinách se začalo s výrobou šicích strojů koncem 19. století. Prvním významným výrobcem byl majitel značky JAWA, který založil v roce 1919 firmu na výrobu šicích strojů. Později se však přeorientoval na výrobu motocyklů a to mu už zůstalo :)
  • V tehdejším Československu však 1.9. 1919 vznikla v Soběslavi i značka Lada, která začala s výrobou šicích strojů, která trvá dodnes. Z dalších značek šicích strojů vyráběných u nás nemůžu nevzpomenout na Minervu nebo Zetinu. 

 

Jak je vidět, šicí stroje mají historii dlouhou a já můžu jen doufat, že se bude psát ještě dlouho a dlouho. A doufám, že tomu já společně s vámi aspoň trochu přispějeme.

Pokud aspoň trochu můžete, sedněte ke svému stroji, dopřejte mu pořádný wellness v podobě vyčištění od všeho prachu, nitek, naolejujte ho a ušijte si něco krásného! A pokud nevíte co, mrkněte se, co mám zrovna v nabídce. Je toho dost pro začátečníky i pokročilé. 

← Starší příspěvky Novější příspěvky →

Přidat komentář

Ze světa střihů, látek, nití

RSS
Inspirace na podzimní a zimní šití
šicístřihy střihy

Inspirace na podzimní a zimní šití

Andrea Okacova
Od Andrea Okacova

Podzim oficiálně začal, a tak je nejvyšší čas se rozhoupat a rozhodnout se, co si na toto roční období ušijete. A pokud už plán máte,...

Číst dál
Pojďme se potkat naživo aneb Sókit má POP-UP

Pojďme se potkat naživo aneb Sókit má POP-UP

Andrea Okáčová
Od Andrea Okáčová

Jsem vždycky moc ráda, když mám příležitost se s vámi potkat. Když si ke mně jdete vyzvednout objednávku, můžeme prohodit pár slov o šití a...

Číst dál