Jak se vyznat ve střizích aneb na co myslím, než si nějaký pořídím

Šicích střihů je na trhu dnes opravdu velké množství a nejednu švadlenku jejich výběr dokáže pohltit na dlouhé a dlouhé hodiny. Zvlášť pokud se šitím spíš začíná a se střihy nemá příliš velké zkušenosti. Na co se zaměřuji já, když si vybírám nový střih?

 

Šicí střihy
Tvůrce střihu

Střihy, resp. jejich tvůrce můžeme rozdělit na dvě skupiny. Tou první jsou tzv. "indie" neboli nezávislí tvůrci střihů. Druhou skupinu představují velké firmy, známé po celém světě, někdy označované jako “komerční”. 

Do první skupiny patří několik set různých tvůrců a malých značek z celého světa. Do té druhé pak známé značky jako je Burda, Ottobre, Butterick, Vogue, McCall a další. Někdy se můžete setkat s pojmem “Big 4” neboli “Velká čtyřka”, která označuje 4 velké firmy vyrábějící střihy - Butterick, Vogue, McCall’s a Simplicity. V našich končinách však lépe známe onu zmíněnou Burdu či Ottobre. 

Nezávislí tvůrci se od velkých značek často liší svým zaměřením, širokým záběrem velikostí a také PDF variantou svých střihů. Celá řada těchto malých tvůrců vlastně ani nenabízí tištěné střihy. K nezávislým tvůrcům můžeme přidat třeba i časopisy Fibre Mood a TAUKO, které svými střihy a malým nákladem právě spíš lépe zapadají k “indie” střihům. 

Já osobně raději sahám po indie střizích (a na Sókitu najdete právě takové střihy), ale občas se zamiluji do nějakého staršího, vintage střihu třeba od McCall’s nebo Butterick.

 

Papírový nebo pdf

Druhým kritériem mého výběru je jeho formát. Někdo preferuje rovnou papírové střihy, někdo zase .pdf. Tištěné střihy jsou rovnou ve formátu A0, v jedné obálce společně s instrukcemi. Oproti tomu .pdf střihy vám dorazí na e-mail ihned po zaplacení a většinou hned v několika variantách - formát A0, formát A4 pro domácí tiskárny, formát “US letter” v případě amerických značek a v poslední době přibývá střihů, které obsahují i upravený formát pro projektor (o šití s projektorem někdy příště). Tištěné střihy bývají dražší, protože do jejich ceny se promítají i náklady spojené s tiskem na formát A0, tiskem obálky a instrukcí. To vám u .pdf střihu na první pohled odpadá, a tak si tvůrce může dovolit dát cenu nižší. U .pdf střihu jsou však ty náklady na tisk na vás. Ať už tisknete doma na své tiskárně a následně lepíte a stříháte i několik hodin váš vysněný střih nebo si ho necháte vytisknout v copy centru na formát A0. Když si tyto náklady sečtete, často dojdete k poměrně nemalé částce, a tak se .pdf střih už nemusí jevit o tolik výhodněji jako se zdálo na první pohled.

Já většinou sáhnu po papírovém střihu, ale když jsem si začínala kupovat střihy zahraničních indie tvůrců, .pdf pro mě bylo víceméně jedinou dostupnou variantou, protože v papírové verzi tu nikde nebyly k sehnání a poštovné ze zahraničí bylo tak vysoké, že se mi to nevyplatilo. Na druhou stranu jsem dala nemálo peněz za tisk na A0, protože jestli mě něco nebaví, tak je to lepení 30, 40, 50 A4 dohromady :) 

 

Přídavky na švy

Důležitým aspektem u střihu je vědět, jestli už obsahuje přídavky na švy nebo je musíte při obkreslování střihu přidat k vámi zvolené velikosti vy. V dnešní době se zvlášť u indie střihů málokdy setkám s takovým, který přídavky neobsahuje. Určitě si to ale vždy dohledejte, ať pak nejste překvapené, že tam ty přídavky zrovna chybí. Také je dobré vědět, s jak velkým přídavkem tvůrce střihu počítá. Většinou se přídavek pohybuje okolo 1 cm, může to být ale i víc (případně i méně). Pro začátečníky doporučuji střihy, které už mají přídavky zahrnuté. Nestane se vám, že na ně omylem zapomenete :)

 

Instrukce, tutoriály, videa…

Když si střih pořídím, vždy se nejprve podívám na instrukce a pokud tvůrce má, tak i třeba video tutorialy. Zvlášť u začínajících švadlenek jsou video návody neocenitelným pomocníkem a určitě to můžu všem jen a jen doporučit. Youtube je různých návodů plný a čím známější střih je, tím větší šance, že najdete videonávod od nějaké jiné švadlenky. 

 

Doporučené látky a její spotřeba pro střih

U každého střihu si můžete najít doporučení ohledně výběru látek. Jaká se ke střihu hodí nejvíc. Často jsou možnosti poměrně široké a záleží jen na vás a vašich zkušenostech, kterou látku zvolíte. Pokud si zatím nejste úplně jistá v kramflecích, sáhněte spíš po střizích, pro které se hodí šít z bavlněného plátna, popelínu, bavlněném kepru. Nebo také lnu a jeho směsí. Pokud už si troufáte víc a nebojíte se komplikovanějších látek, klidně jděte třeba do viskózy či ještě lépe některé z jejích více eko variant, jako je třeba tencel. Anebo zkuste deadstockovou metráž. Tedy látky, které pochází třeba ze zavřených továren a bylo by škoda je nevyužít. 

Co se týče spotřeby látky, myslete při její koupi na srážlivost. Podle typu látky se vám při praní může látka srazit o 5-10 %, což není málo. Takže vždy je lepší vzít o trochu víc látky, aby vám vyšla. 

Také vám můžu jen a jen doporučit si střih ušít nejprve v nějaké levnější variantě, tedy použít zkušební látku (v angličtině se setkáte s pojmem "wearable toile"), která svými vlastnostmi je podobná té vaší finální vybrané. Na testovacím vzorku vychytáte všechny mouchy a pak už můžete bez obav střihnout do té vaší primární látky.

Látky
Rozměry postavy & rozměry ušitého oblečení

Šicí střihy jsou vždy konstruovány na určitou postavu a je důležité to mít na paměti, když si vybíráte svoji velikost. Určitě se při výběru velikosti přeměřte, klidně několikrát. Často sami tvůrci zdůrazňují, podle které míry se máte orientovat při volbě velikosti. Také se podívejte, na jakou výšku postavy je daný střih konstruován. Já sama jsem dost vysoká (178 cm), a tak často musím střihy upravovat a přidávat jim délku, protože jsou střihy konstruovány většinou na výšku 165-170 cm. Někdo má zas třeba delší ruce a potřebuje přidat dva tři centimetry na rukávech. V tomto jsou skvělým pomocníkem recenze, o kterých bude řeč hned vzápětí.

 

Recenze

Než si samotný střih koupím, jdu se podívat na recenze a tipy od těch, kteří už jejich šití mají za sebou. Někdy vyhledávám podle hashtagu střihu na Instagramu, někdy si zagooglím a vyhledám blogy o šití a někdy jdu na patternreview.com, kde si můžete najít hodnocení snad všech možných střihů (a nejen střihů), na které si vzpomenete.


Možná se vám teď zdá, že je výběr toho pravého střihu velká věda. Ano i ne. Aby vám střih seděl a nemusela jste ho na sobě několikrát předělávat, je dobré se před jeho koupí trochu porozhlédnout a zjistit si pár věcí. Jakmile už ale budete mít víc odšito, dokážete mnohem snáz odhadnout, jestli vám daný střih sedne nebo ne. Stejně tak si časem najdete i svoje oblíbené značky, u kterých víte, že půjde o sázku na jistotu. Tak hurá do toho a krásné šití!


Vybrat si svůj šicí střih
šicístřihy střihy začátečník začínající švadlenka

← Starší příspěvky Novější příspěvky →



Přidat komentář